Bár Balotelli saját szerény szavai szerint egy zseni, akit Isten rendkívüli tehetséggel áldott meg, emiatt csak kevés ember ítélkezhet felette, azért veszem a bátorságot és ejtek róla néhány szót, hátha nem jut a fülébe, mire vetemedett egy magyar bloggerina.

Azt sejtettük, hogy SuperMario a foci eb egyik főszereplője lesz. Miután kijelentette, ha rasszista megnyilvánulásokat tapasztal, azonnal levonul a pályáról, biztosak lettünk benne.

A rasszizmus a futballpályán nem új probléma, a hetvenes években már bőven huhogtak a az angol szurkolók a lelátókon, a későbbi időkből Gullit is tudna érdekes történeteket mesélni. De maradjunk a saját házunk táján. Balotelli nem először kerül célkeresztbe: 2009-ben, a Juventus csapatát nemcsak pénzbírsággal, de zárt kapukkal is sújtották a szurkolók viselkedése miatt. 2010 kora tavaszán, szintén a Juventus drukkerek megnyilvánulásai miatt tízezer euro pénzbírságot fizettek, a rasszista rigmusok alanya szintén Balotelli volt. Idén a Balotellit és Yaya Touré-t célzó huhogás miatt a Porto húszezer eurot fizetett, bár a hivatalos álláspont szerint a drukkerek nem huhogtak, hanem hulkoztak.

miértmindigén.jpg

 

Balotelli fenyegetőzése úgy tűnik, nem volt alaptalan, a spanyol-olasz összecsapás alatt a lelátóról ismét felcsendültek a rasszista rigmusok. Bár az olasz csatár figyelmen kívül hagyta ezeket, menedzsere, Mino Raiola nem hagyta szó nélkül, és keményen nekiment az UEFA elnökének - írja a mai The Sun. A menedzser már azt a választ is furcsának tartotta, ami SuperMario fogadkozása után közölt Platini. Ekkor az hangzott el, ha a csatár - vagy bárki más - levonul a pályáról, abban az esetben sárga lappal kell őt büntetni. Raiola csalódott, mert a kezdeti pozitív hozzáállás után úgy látja, az elnök semmit nem tesz meg azért, hogy megkönnyítse a játékosok helyzetét és nem elég keménykezű, ha a rasszizmusról van szó.

 

"Maximálisan tiszteletben tartjuk a bíró döntését, ha valami miatt úgy határoz, hogy idő előtt véget kell vetni a találkozónak, de ez Balotelli úr döntésére nem vonatkozik, hiszen nem ő vezeti a játékot." Természetesen a faji megkülönböztetéssel Platini sem ért egyet, ám furcsállja, hogy a színes bőrű játékost a lengyelországi vagy ukrajnai közönség kritikája érintené érzékenyen: "Könnyű a lengyelekre vagy az ukránokra ujjal mutogatni, miközben hasonló problémákkal kell megküzdeni Franciaországban, az Egyesült Államokban vagy épp Angliában - ez az ügy jóval túlmutat a labdarúgáson, ez napjaink egyik legkomolyabb társadalmi problémája" - idézte Platini további véleményét egy cikkében az olasz Il messaggero.

Nemcsak Balotellit ért atrocitás a foci eb alatt. A holland csapat több tagja is panaszkodott, mert Krakkóban, az edzés alatt huhogást hallottak. Az UEFA közölte, nem indít vizsgálatot, nem volt huhogás.
Kezdetnek annyit javasolnék, hogy a pár huhogó türhő, ha már helyben van, látogasson el Auschwitzba vagy Birkenauba, az első lépésnek megteszi. Az Elnök Úrtól meg csak annyit kérdeznék: a pénzbírság úgy tűnik, nemigen hatásos, mi van, kell egy Heysel szintű tragédia?

40 komment

Címkék: rasszizmus platini balotelli UEFA

A bejegyzés trackback címe:

https://squadraazzurra.blog.hu/api/trackback/id/tr444583624

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

robot_ 2012.06.12. 16:05:37

Ja, ez tetszett.
Annyi meg hogy vegyuk eszre hogyha Mr. Pokhendi Platini is a jelenkori tarsadalom egyik legnagyobb megoldatlan problemajat latja ebben, akkor arra hogy valakinek a - egyebkent valoban meglahatosen egyszeru es ures - "megoldasat" ne tartsa celravezetonek, eppen sajat nyilatkozatanal fogva nem igazan hagy maganak moralis alapot.
De nyilvan az igazan huzos kerdesekbe beletorik a fasza az UEFA-nak, az UEFA ugyanis azert van hogy ne lehessen mondani hogy nincs.

xunilo 2012.06.12. 16:09:44

"Az Elnök Úrtól meg csak annyit kérdeznék: a pénzbírság úgy tűnik, nemigen hatásos, mi van, kell egy Heysel szintű tragédia?"

Azért a heysel tragédia nem a rasszizmus miatt történt! Vagy én rossz dokumentumfilmet néztem?

xunilo 2012.06.12. 16:12:01

Ha meg Balotelli levonul, sztem ne sárga, hanem piros lapot kapjon. Úgysem akar a pályán maradni, nemigaz?

Amúgy meg az ő esetében talán egyszerűbb lenne őt eltiltani, játékosnak nem nagy, a pofája annál inkább. Egyáltalán nem sportemberi, amit nyújt.
Még lehet h az olasz válogatott is javulna, ha nem lenne a csapatban sem a csapat körül...

robot_ 2012.06.12. 16:13:02

@xunilo:
Ja, az a liverpool vs juve balhe volt.
de gondolom ugy ertette, hogy a vegkifejlet lehet ujra ez, csak most rasszista inditekokkal. De egyebkent en azert ezt mar nem tartom valoszinunek.
Ettol fuggetlenul az UEFA semmit nem tenne, mert herelt, balfasz latszat-szervezet.

bigthereal 2012.06.12. 16:15:11

mi köze van auschwitznak a huhogáshoz?

ott is voltak baglyok?

hammer 2012.06.12. 16:16:58

Szerintem meg balotelli menjen szépen haza elefántcsontpartra, ha zavarja a dolog. Majd egy hisztérikus, önimádó idiótához fog alkalmazkodni egész Európa. Hogyne. A blogíró meg lehetőleg hetente 2x látogasson el oswitzébe. Pont baromira semmi köze sem volt sem a német válogatottnak (a sok lengyel meg török játékos csak állt bambán, nem is értették az egészet :) ), sem platininek ahhoz ami ott történt, és nekem sincs a legkisebb mértékben sem bűnbánatom, mivel közöm sincs hozzá. És egyetlen német, francia, holland, lengyel, orosz stb. focistának és drukkernek sem és bár elmentek persze, mert kényszerítették rá őket, nyugodtak lehettek...pont lesz@rták az egészet, attól még nagyon jól aludtak este.

kukučka · http://www.pospisil.blog.hu 2012.06.12. 16:18:59

Hasonló problémák voltak a cseh-orosz meccsen, ott az etióp-cseh szülőktől származó hátvédünket huhogták meg a szélsőjobbos orosz drukkerek.

Akkor a játékos azt nyilatkozta, h hallotta a dolgot, de nem akarja oldani, mert szerinte ezeknek az embereknek nem is kell médiafelületet adni.

minority 2012.06.12. 16:22:57

Az persze senkinek nem jut eszébe, hogy azért huhogják állandóan Balotellit, mert egy irgalmatlan nagy köcsög? Auswitz? Ő egy hete volt ott, mégis egy oltári nagy bunkó maradt.
Amúgy én sem értem, mi köze a rasszizmusnak a Heyselhez. A feldühödött rasszista szurkolók agyonnyomják egymást, ha Platini nem tesz rendet? : DDDD

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 16:23:43

gyerekek, két meccs között kapjátok már elő azt a kurva nyelvtan könyvet és üssétek fel a HASONLAT címszónál, köszönöm szépen.

hammerhead 2012.06.12. 16:33:29

az idegengyűlölet is szép dolog (multikulturális jurope, ja persze). esetleg megerősítve némi történelmi hagyományokkal. ez errefelé gyakori.

hammer 2012.06.12. 16:40:27

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: szerintem meg ne írjál ilyen értelmetlen posztokat...hacsak nem fizetnek ezért neked, akkor persze megértem. Az nem jutott eszedbe, hogy esetleg balotelli egy rasszista, önimádó, primitív állat, aki csak reklámot akar csinálni magának... És, ebbe auswitzot belekeverni, nagyon erőltetett...

Behajtó70 2012.06.12. 16:42:34

"látogasson el Auschwitzba vagy Birkenauba, az első lépésnek megteszi"

Ez ilyen zsigeri reflex, vagy mi?

Miért gondolod, hogy egy 70 évvel ezelőtti háborús bűntettet ide kell citálni? Miért nem a ku-lux-klant írtad? Miért nem az ENSZ kórházat, amire foszfor-bombát dombtak 3 éve Gázában? Vagy ha a kontinensen akarsz maradni, akkor miért nem a szovjet vérengzéseket, a katyini népírtást, a kommunista diktatúra áldozatainak emlékművét, sőt, a 15 éve történt yugoszláv háborút és népírtásokat, vagy a közelmúlban történt francia országbeli romák hazatoloncolását írtad?

Miért? Nem unod még?! Mert mi már nagyon unjuk!

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 16:43:04

@hammer: szerintem meg te ne adjál nekem tanácsokat, nincs szükségem rá.
inkább menjél és lapozgasd egy kicsit a történelemkönyvet, tán okosodsz. úgy látom, rád fér, ha már le sem tudod helyesen írni a szóban forgó helység nevét.

Imiface · http://zenezenezene.blog.hu/ 2012.06.12. 16:43:59

@hammer: Ha jól emlékszem, a Juve drukkerek ki is raktak Balotellinek egy drapit, amin az volt, hogy "nem azért gyűlölünk, mert fekete vagy, hanem mert egy szar ember vagy".

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 16:44:46

@Behajtó70: ott a válasz a cikkben. "ha már ott vannak".
majd máskor kiírom, hogy KÉZENFEKVŐ és akkor majd érted te is.

Tie · http://polisztirol.blog.hu 2012.06.12. 17:01:23

@Behajtó70:
Valószínűleg elkerülte a figyelmedet, hogy a csapatok meglátogatták a táborokat. A szurkolók egyikére-másikára is ráférne, hogy egy kicsit belegondoljon, mit csinál.

Nem vitatom, hogy Balotelli egy tapló, de a huhogó, banándobáló szurkolók is épp olyan sudribunkó sötét türhők. Fikarcnyival sincs több eszük. Sőt.

Andrzei 2012.06.12. 17:12:55

Ja meglátogatták a táborokat, ahogy hammer is mondta: mert azt mondták, hogy kell. De szerintem mindenki leszarta. Ahogy én is. Meg úgy általában mindenki. A csapból is a rasszizmus meg auschwitz meg holokauszt folyik. Eszméletlen unalmas, és zavaró is. Én pl. kikérem magam, hogy kollektív bűnösnek titulálnak a többi vesztes ország polgáraival egyetemben. Mi közünk van nekünk így 70 évvel később az egészhez. Az pedig, ha valaki huhog nem tudom miért olyan hatalmas tragédia? Játsszon a fekete fekete országban a fehér meg fehérben. Szerinted a kenyai bajnokságban nem aláznának egy fehér vendégjátékost? Dehogynem. Teljesen normális emberi reakció. Elbasztuk? Kenjük a fekára/fehére! Ezt NEM lehet kiírtani, ezzel együtt lehet élni, illetve ahogy mondtam lehet Afrikában szerencsét próbálni.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.12. 17:36:24

@Andrzei: a 70 évvel ezelőtti dolgokért nem várja senki, hogy felelősséget vállalj, de azért igen, hogy ne ismétlődjön meg a hozzád hasonló gyökerek miatt.

teljesen normális emberi reakció? mi, hogy azért utálsz valakit, mert máshol született vagy másképp néz ki? öcsém bazmeg, remélem te is utód nélkül pusztulsz ki a világból.

webmestar 2012.06.12. 17:57:47

@IzomTibi: és ha azért utálod, mert hülye? több észhez is születni kell, arról sem tehetsz

Követelem egyébként, hogy a meccseken ne lehessen megszólalni, maximum gólok után! (tenisz, snooker, bevált dolgok ezek). Így nem zavarják meg a játékost sem és talán a rasszizmus mellett a csúnya szavakat is ki lehet tiltani a stadionból.

Mellesleg pedig: nem értem kedves cikkíró, mit javasolsz? Vezessenek ki egy teljes szektort?:D:D

(az valóban jó ötlet, hogy elmenjenek zsidózni Auschwitzbe)

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 18:07:55

@webmestar: mit javasolok? Özönvizet bazmeg, de gyanítom, ezt se fogod érteni, mert látom, a cikket nem sikerült.

Andrzei 2012.06.12. 18:21:17

@IzomTibi: Tibi, ehhez csak annyit, hogy az én házamban én mondom meg mi a szabály. Ha valaki idejön vendégségbe (Balotelli vagy akármelyik afrikai/japán/indián/akármi focista) akkor az fogja be a pofáját és játsszon az én szabályaim szerint vili? Mindegy milyen a színe, amíg itt van mi (európaiak) mondjuk meg a frankót. Ha nem tetszik a huhogás menjen haza... Erre értettem a normális emberi viselkedést. Neked is gondolkodás nélkül kötnek egy kolumbiai nyakkendőt ha odaát pofázol, próbáld csak ki. Egy agymosott idiótával kevesebb lenne legalább.

webmestar 2012.06.12. 18:21:25

hát eddig sokan nem értették a cikket, lehet túk intelligens és művelt vagy az index olvasóközönségéhez képest

Gettóblaszter 2012.06.12. 18:30:29

@webmestar: "kurva nyelvtan könyvet" "Özönvizet bazmeg" igen...

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.12. 18:33:23

@webmestar: a rasszizmus/antiszemitizmus/állatkínzás stb. nem értelmi képesség kérdése. vagy szar ember valaki, vagy nem.

@Andrzei: szerintem a te nézeted hazánkban kisebbségben van, úgyhogy az elméleted alapján ne az itt élő japánok kossuljanak, hanem te, és játssz a mi szabályaink szerint, kisgyerek.

Andrzei 2012.06.12. 18:43:58

@IzomTibi: Nemtom honnan veszed a statisztikáidat, de mindegy is. A te fajtádat nem lehet meggyőzni észérvekkel. Saját tapasztalataid pedig nincsenek, mert a gép mellől könnyű liberálisnak lenni. Próbáld meg egyszer de tényleg, TE mekkora szeretetet kapsz azoktól, akiket most védsz? A szar ember pedig nem az akit te emlegetsz, hanem az, aki odamegy valahova és 10 perc múlva már azt hiszi, hogy övé minden. Azon kívül oda is szarik ahonnan enni kap. Na az a szar ember. Nem az, aki felháborodik a fenti viselkedésen. És nem az a lényeg milyen színű, hanem hogyan viselkedik. Pl. te gondolom fehér vagy, ill. magyar is, de azért nem hívnálak meg vendégségbe.

hammer 2012.06.12. 18:51:18

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: Negyvenes pasi vagyok, akinek a történelem a hobbija :) Vélhetően többet olvastam róla, mint kiskegyed valaha is fog, és nem akarok libsi kékharisnyákkal vitatkozni itt... A tanácsokra - nem csak az enyémre - pedig szükséged van mert buta vagy és félművelt. Ostoba liberális panelekben gondolkozol, amiket amerikai filmekből igazolsz. Rossz lehet neked. És pont nem érdekel hogyan írják helyesen... :)

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.12. 18:55:40

@Andrzei: ahogy törpéket, kisfaszúakat, szellemi fogyatékosokat sem gúnyolunk ki, mert nem tehetnek róla, így máshol született embereket sem. felnőtt emberek ezen nem is vitáznak, úgyhogy abba is hagytam.

hammer 2012.06.12. 18:58:40

@Imiface: A blogíróhoz hasonló szerencsétlen, agymosott, budapesti, műveltségét halivúdi (lesz@rom hogy írják::) liberális filmeken szerzett kis fityfirittyek el sem tudják képzelni, hogy mennyire rasszisták lehetnek a feketék és egyéb szinesbőrűek. Én jártam afrikában, és pontosan tudom. Néhány éve pedig újzélandi benszülöttekre csapott le a rendőrség, akik ki akarták írtani a fehér lakosságot.... Csak hát ennél a műveltségnek és a nyitottságnak túl kellene terjednie az amerikai pite horizontján, ugye.

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 19:01:24

@hammer: na, most untalak meg, szevasz.

Andrzei 2012.06.12. 19:07:02

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: Vitás kérdésekben az emberek vitatkozni szoktak, és kifejtik az érveiket. Nem elegáns bannolni, csak mert nem értesz egyet vele. ;) Döntsd meg az érveit bizonyítékokkal, az sokkal elegánsabb.

Hódos Hajnalka 2012.06.12. 19:10:09

@Andrzei: lehet, hogy nem elegáns, teszek rá. a kommentedben meg ott van a válasz, miért nem vitatkozom veled, meg hammerrel. olvasgasd, rá fogsz jönni.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.12. 19:15:44

@Andrzei: én vitatkoztam veled, arra mondjál valamit te törpeharcsa

Andrzei 2012.06.12. 19:16:03

@Hódos Hajnalka, a Baltás Démon: "Döntsd meg az érveit bizonyítékokkal" gondolom erre gondolsz. Ez esetben megértelek... Mentem én is kezd jó lenni a görög-cseh.

Andrzei 2012.06.12. 19:29:01

@IzomTibi: Veled nem vitáztam, csak válaszoltam a mocskolódásodra. A vitában nem szokás egymás gyalázása, amit te már az első kommentedben elkezdtél, és azóta is folytatsz. Erre nem nagyon lehet mit mondani. Aki mocskolódik az azért teszi, mert nincsenek érvei, így nem lehet vele vitázni.

Waldorf Rolandó 2012.06.12. 23:57:16

rómában élj úgy, ahogy a rómaiak

ha már történelemkönyveket ajánlgat pár sudribunkó

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2012.06.13. 07:31:48

@Andrzei: bocs, nekem voltak. kizárólag azért mocskolódtam, mert nálam egy szinten vagy azokkal akik macskákat vágnak a falhoz, meg a sin cityben azzal a sárga genyó csávóval.

MAti 2012.06.21. 08:07:43

Szerintem ez nem az a kérdés, amiről nem lehet beszélni - hanem az a kérdés, amiről túl sokat beszélünk.

A sok idióta alá adjuk a lovat, akik éppen azért csinálják, mert foglalkozunk vele. Sőt, mert Balotelli előre nyilatkozgat róla, szinte várja / kiprovokálja.

Olyan ez, mint a régi csehszlovák film, ahol az iskolaigazgató napközben bemondja a sulirádión, hogy mivel baromi hideg van, senki ne nyalogassa majd a korlátot a suli előtt, mert odafagy a nyelve. Következő snitt: igazgató úr a benzinlámpával éppen 3 diákot próbál leolvasztani a vasról - pedig amúgy eszükbe sem jutott volna...

takaróléc 2012.06.21. 09:32:08

Már bocsánat, de ha "a rasszista rigmusok alanya szintén Balotelli volt", az azt jelenti, hogy ő énekelt rasszista rigmusokat. Ha róla vagy neki énekeltek a szurkolók, akkor ő a tárgya volt a rigmusoknak.
Ettől eltekintve, gondolom, az UEFA tehetne egyet-mást azért, hogy rasszista megnyilvánulások ne legyenek az EB-n. Elvárhatnák a rendezőktől, hogy a tűrhetetlenül viselkedő szurkolókat azonnal eltávolítsák, vagy figyelmeztethetnék a bírókat, hogy ilyen esetben fújják le a meccset.
süti beállítások módosítása