A délelőtti órákban az olasz válogatott Auschwitzban és a Birkenauban található koncentrációs táborban tett látogatást, ahová többek között a lengyelországi olasz nagykövet, Riccardo Guariglia is velük tartott, néhány Holokauszt-túlélő kíséretében. A labdarúgókat a múzeum igazgatója, az olasz zsidó közösségek képviselői és a római Holokauszt múzeum vezetője, Marcello Pezzetti fogadta. Pezzetti elmondta, hogy rendkívül sokat jelent nekik, hogy az azzurrik megtisztelték őket a látogatásukkal: "A felnövekvő generáció példaként tekint a játékosokra, akik ezzel a gesztussal is rávilágíthatnak arra, milyen borzalmas dolgok történtek a történelemben, amikor senki nem állt a rasszizmus útjába." A kirándulás a játékosokat is mélyen érintette, Chiellini így emlékezett vissza a délelőtti programra: "Elmondhatatlanul fontos, hogy a jövőben ne történhessen semmi ehhez hasonló. A mai élmény még inkább megerősítette bennem, hogy teljes vállszélességgel ki kell állni a fajgyűlölet ellen."

kép innen: www.vivoazzurri.it

Az auschwitzi múzeum megtekintése után a küldöttség a közeli Birkenau haláltáborba látogatott, ahol közelről is szemügyre vehették a gázkamrákat. Prandelli és a válogatott azokon a vágányokon ülve hallgatták a túlélők beszámolóit, melyeken annak idején a halálvonat közlekedett. A csapat nagy része nem bírta visszatartani a könnyeit, és sírva fejezte ki együttérzését. (Tőlük pár száz méterre hasonlóan megrázó élményben volt része a holland válogatott tagjainak.) "Semmihez sem fogható az, amit ma mindannyian átéltünk Auschwitzban, a legfelkavaróbb kétségtelenül a túlélők beszámolója volt, nagyon megérintettek a ma délelőtt szerzett tapasztalatok" - foglalta össze érzéseit Riccardo Montolivo.

"Szívből remélem, hogy a mai látogatás mély nyomot hagy majd a fiúkban" - mondta Samuel Modiano, a koncentrációs táborok egyik túlélője. "Bizonyára ők is olvasták a könyveket, és látták az Auschwitzről szóló dokumentumfilmeket, de a helyszínen tett látogatást mindent felülmúl. Az, hogy szívesen vettek részt a ma délelőtti programon, bizonyítja, hogy mindannyiuk együttérzéssel gondol az itt történtekre, és számukra is fontos, hogy azok soha ne ismétlődjenek meg. Az olasz zsidó közösségből 1.500 főt hurcoltak Birkenauba, ám mindössze 31 férfi és 120 nő térhetett haza közülük. Én mindössze 13 és fél éves voltam, és minden hozzátartozómat elveszítettem. Egyedül maradtam, mint az ujjam, és ez óriási sebet ejtett a lelkemen. Ha az oroszok néhány nappal később érnek ide, ma egyikünk sem lenne itt - ennek ellenére sosem találtuk meg a lelki békénket, nap mint nap feltettük magunknak a kérdést: mi miért maradhattunk életben? A választ csak nemrég találtam meg: a mi küldetésünk az, hogy megértessük az emberekkel, hogy mindannyian egyenlők vagyunk, és senki sem különb a másiknál."

Szólj hozzá!

Címkék: olaszország squadra azzurra

A bejegyzés trackback címe:

https://squadraazzurra.blog.hu/api/trackback/id/tr1004569790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása